Evropska nedelja prevencije raka grlića materice - Dom zdravlja Vrnjačka Banja | Дом здравља Врњачка Бања
  • Европска недеља превенције рака грлића материце

    Европска недеља превенције рака грлића материце (28. jануар – 3. фебруар 2018. године) се обележава у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, службе Патронаже и Гинекологије Дома здравља ,,Др. Никола Џамић” учествовале су у активностима, заједно са Женским центром ,,Милица” и ЗЗЈЗ Краљево. У среду 31.01.2018. године на тргу код Врапца вршена је подела едукативног материјала и пружање потребних информација. Овом недељом преноси се порука о значају доступних мера превенције, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

    „СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган којим апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара.

    Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази. Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.