Svetski dan zdravlja, 7. april 2018. godine | Dom zdravlja Vrnjačka Banja
 • ћирилица | latinica
 • Svetski dan zdravlja, 7. april 2018. godine

  Svetski dan zdravlja, 7. april 2018. godine – Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom: dostupna i pristupačna svima „Zdravlje za sve”

  Svetski dan zdravlja 2018. godine posvećen je dostupnosti zdravstvenoj zaštiti i obeležava se pod sloganom „Zdravlje za sve”. Ove godine je i jubilarnih 70 godina od prvog obeležavanja ovog važnog datuma od strane SZO.

   Zašto je važna univerzalna dostupnost zdravstvenoj zaštiti?

  Zdravstvena zaštita je organizovana i sveobuhvatna delatnost društva, čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg nivoa očuvanja zdravlja građana.

  Zdravstvena zaštita obuhvata:

  1. očuvanje i unapređenje zdravlja- suzbijanje faktora rizika za nastanak oboljenja, sticanje znanja i navika o zdravom načinu života;
  2. sprečavanje i rano otkrivanje bolesti;
  3. pravovremenu dijagnostiku, blagovremeno lečenje, rehabilitaciju obolelih i povređenih;
  4. pružanje informacija koje su potrebne za odgovorno postupanje i za ostvarivanje prava na zdravlje.

  Zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji stanovništvo ostvaruje preko zdravstvenog osiguranja koje postoji kao obavezno i dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

  U Vrnjačkoj Banji Svetski dan zdravlja je još jednom obeležen kampanjom na Promenadi. Timovi zdravstvenih radnika – Doma zdravlja, Specijalne bolnice za interne bolesti  i Specijalne bolnice za lečenje dijabetesa “Merkur” kao i Crveni krst, stanovništvu su pružali savete, usluge merenja arterijske tenzije i glikemije.