Svetski dan hrane i Oktobar – mesec pravilne ishrane | Dom zdravlja Vrnjačka Banja
  • ћирилица | latinica
  • Svetski dan hrane i Oktobar – mesec pravilne ishrane

    Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost

    U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava se pod sloganom: Pravilna ishrana – ulaganje u budućnostsa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.  

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” svake godine priprema obeležavanje Svetskog dana hrane i kampanju Oktobar – mesec pravilne ishrane. Ove godine je tim povodom raspisan konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike nižih razreda osnovih škola na temu „Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost“. U Vrnjačkoj Banji je patronažna služba Doma zdravlja  organizovala i predavanja i izložbe  na temu unapređenja ishrane.

    Posle perioda pada, učestalost gladi u svetu ponovo raste. Prema najnovijem izveštaju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, dakle jedna na svakih devet osoba,a od toga 60% čine žene.

    Ključne činjenice:

    • Oko 80% ekstremno siromašnih živi u ruralnim područjima. Vecćina njih živi i zavisi od poljoprivrede.
    • Svake godine, glad ubija više ljudi od malarije, tuberkuloze i AIDS-a zajedno.
    • 45% smrtnosti odojčadi se odnosi na pothranjenost. Zastoj u razvoju i dalje utiče na 155 miliona dece mlađe od pet godina, dok je istovremeno, gojaznost dece u porastu.
    • 1,9 milijardi ljudi – više od četvrtine svetske populacije – pate od prekomerne težine, a gojaznost odraslih u svetu ubrzano raste.
    • 3,4 miliona ljudi umre svake godine zbog prevelike težine i gojaznosti.
    • FAO procenjuje da poljoprivredna proizvodnja mora porasti za oko 60% do 2050 godine, kako bi se obezbedila dovoljna količina hrane. Sukobi, ekstremni vremenski događaji vezani za klimatske promene i usporavanje privrede predstavljaju rizik za ovaj cilj.
    • Veliki broj gladnih širom sveta, 489 miliona,od kojih 75 procenata čine deca sa zastojem u rastu i razvoju do pet godina života, žive u zemljama pogođenim ratnim sukobima.
    • Klimatske promene takođe utiču na pogoršanje stanja gladi u svetu.
    • Trećina hrane koja se proizvede širom sveta se izgubi ili uzaludno potroši.

    Zato je Svetski dan hrane  i prilika da se ukaže na značaj postizanja cilja održivog razvoja – bez gladnih do 2030. godine.

    Ključne poruke Svetskog dana hrane 2018. godine:

    1. Neophodne su humanitarne akcije u cilju prikupljanja pomoći radi rešavanja problema ishrane i higijene.
    2. Dalje ulaganje u razvoj poljoprivrede kroz inovativne politike.
    3. Prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje klimatskim promenama i rešavanje problema bezbednosti hrane u klimatski osetljivim područjim.