Obeležen Svetski Dan Srca | Dom zdravlja Vrnjačka Banja
 • ћирилица | latinica
 • Obeležen Svetski Dan Srca

  Ove godine Svetski dan srca, 29. septembar, obeležava se pod sloganom „Obećavam da… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca”.
  Na terasi Školskog restorana „Istra“ tradicionalno su Crveni krst, Dom zdravlja, Specijalna bolnica „Merkur“ i Specijalna bolnica za interne bolesti organizovali akciju besplatnog kontrolisanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za sve zainteresovane građane. Od zdravstvenih radnika, tom prilikom mogao se dobiti i dragocen savet.
  – „Mi se angažujemo sa ciljem podizanja nivoa svesti pacijenata, kako treba da se ponašaju, kakav je zdravi stil života. Nastavićemo u tom trendu i mislim da je ova akcija važna i bitna„, rekla je dr Vesna Malićanin, direktorka Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“.

  Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu. Da bi se to promenilo, ljudi širom sveta treba da obećaju da će uticati na četiri glavna faktora rizika (upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola).
  Male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca. Prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno može da pomogne u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.