Европска недеља превенције рака грлића материце | Dom zdravlja Vrnjačka Banja
  • ћирилица | latinica

  • Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

    Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (28. januar – 3. februar 2018. godine) se obeležava u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, službe Patronaže i Ginekologije Doma zdravlja ,,Dr. Nikola Džamić” učestvovale su u aktivnostima, zajedno sa Ženskim centrom ,,Milica” i ZZJZ Kraljevo. U sredu 31.01.2018. godine na trgu kod Vrapca vršena je podela edukativnog materijala i pružanje potrebnih informacija. Ovom nedeljom prenosi se poruka o značaju dostupnih mera prevencije, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

    „STOP RAKU GRLIĆA MATERICE” je slogan kojim apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara.

    Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi. Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.